AnalizGüncel Haberler

SENATODAN SONRA KONGRE ÜYELERİNDEN DE ABD DIŞİŞLERİ BAKANI BLİNKEN’E TÜRKİYE MEKTUBU


Yakın dönemde ABD’ senatosunda Demokrat PartidenOregon Senatörü Ron Wyden ve Cumhuriyetçi Partiden Florida Senatörü Marco Rubio tarafından kaleme alınan ve toplam 54senatörün imzalayıp Başkan Joe Biden’a gönderdikleri mektupta ‘Türk hükümetine insan hakları sicilini iyileştirmesi’ için baskı yapılmasını istemişlerdi. Mektupta Joe Biden’ın başkan adayıyken, “ABD’nin içinde yer aldığı ittifakların güçlendirilmesi ve dünyada gittikçe yükselen otoriterleşme dalgasına karşı demokrasinin teşvik edilmesi» söylemi hatırlatılarak gerekli tutumun belirlenmesi istenmişti.

Aynı şekilde ABD Temsilciler Meclisi’nde Demokrat ve Cumhuriyetçi partiden toplam 180’den fazla üye, Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a Türkiye’deki ‘insan hakları ihlallerine’ dikkat çekilmesi için bir mektup kaleme aldılar.

  26 Şubat’ta kamuoyu ile paylaşılan mektupta “ikili ilişkilerimizde stratejik konular haklı olarak çok büyük ilgi toplamakta ancak Türkiye’deki ağır insan hakları ihlalleri ve demokrasinin geriye gitmesi de büyük bir kaygı oluşturuyor” vurgusu ön plana çıkartılıyor.

 “Türkiye’nin dünyanın önemli bir bölgesinde önemli bir müttefik olmaya devam ettiğini belirten” senatörler, “ABD’nin müttefikleri ve ortaklarına yönelik daha yüksek standartları gözetmesi ve onlarla insan hakları ve demokratik gerileme konularında açıkça konuşması gerektiğine inanıyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve yönetimine Türkiye içinde ve dışında muhalefete yönelik baskıyı derhal sonlandırması, siyasi suçluların serbest bırakılması ve otoriter rotanın değişmesi gerektiğini vurgulamanız çağrısında bulunuyoruz.” Aynı şekilde Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin ‘rektör atamalarına karşı yaptıkları protestolar nedeniyle öğrencilerin gözaltına alınmasına da yer verilmiş ; “Öğrencilerin ve diğer protestocuların gözaltına alınmasından endişe duyuyoruz ve gösteriler bağlamında kullanılan LGBTİ karşıtı söylemi güçlü bir şekilde kınıyoruz. ABD insan haklarının korunmasına öncelik vermekte ve temel demokratik özgürlükleri için mücadele edenlerle omuz omuza durmaktadır” diyor.

Senatörlerin Dışişleri Bakanına göndermiş oldukları mektupta şunlar da belirtilmiş: “2016’dan bu yana 80 binin üzerinde Türk vatandaşı hapse atıldı ya da tutuklandı ve siyasi muhalefeti bastırmak için 1500’ü aşkın sivil toplum örgütü kapatıldı. Kuşkulu cezai suçlamalarla tutuklananlar arasında ABD Dışişleri Bakanlığı’na bağlı çalışan üç Türk personel de bulunuyor. Sizi bu kişilerin derhal serbest bırakılması ve tüm suçlamaların düşürülmesi dahil bu davalara öncelik vermeye çağırıyoruz» diyorlar.

Aynı şekilde mektupta şunlara dikkat çekilmiş: “Türkiye içindeki muhalefetin ötekileştirilmesi, önemli medya kuruluşlarının susturulması veya tek ses haline getirilmesi, bağımsız yargıçların tasfiye edilmesi, bu yargıçların yerine partiye sadık isimlerin getirilmesi ve çok sayıda gazetecinin de hapse atılması.”

ABD Konrgesi ve Senato üyelerinin ABD Başkanı Biden’e ve Dışişleri Bakanı Blinke’ne gönderilen mektuplar, Türkiye’nin sadece uluslararası alanda yaşadığı sorunlar değil aynı zamanda Türkiye’nin iç politik sürecinin de takip edildiği mesajı verildi.

AKP, uluslararası ve bölgesel ilişkilerde izlediği politikalarda önemli oranda başarısız olduğu artık kabul görüyor. Uluslararası alanda sıkışan AKP iktidarı iç politikada anti-demokratik uygulamalarla sınırsızca yaşama geçiriyor. Ancak aldığı bütün anti-politik kararlar toplumda ters etki gösteriyor.

Hem BM, ABD ve  AB gibi ülkelerde sıklıkla eleştiriye tabi tutulan AKP iktidarı, ‘İnsan Hakları Eylem Planı’ açıklamasıyla değişim mesajı verdi. Ancak, aynı gün Yargıtay Başsavcılığı HDP’nin Kapatılması için soruşturma başlattığını açıkladı.  Bu nedenle Ankara’nın işi sanıldığından zor olacak. Uluslar arası  kurumların gözü Ankara’nın üzerinde olacak.

KÜRESAM-Analiz