Vietnam: Şimdi Nereye?
Geçtiğimiz yıl meydana gelen olaylar, Vietnam’ın iç ve dış politikasında uzun vadeli büyük değişimleri açığa çıkardı. Ülke, Çin ile artık daha az uyumlu olacak. Önümüzdeki on yılda, Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana muhtemelen ilk muhafazakâr olmayan bir lideri olacak. Ancak liderleri Leninist devlet modeline değer vermeye devam edecek.
Nüfusunun yoğunluğuna ve Çin ile olan ilişkilerine rağmen, Vietnam’ın COVID-19 virüsü oranı dünyadaki en düşük oranlardan birdir. Virüse karşı alınan önlemler, Vietnam’ın ekonomisinin 2020’de tahmini olarak yüzde 2,9 büyümesini sağladı. Bu, küresel durgunluğa ve birçok ekonominin daraldığı bir dönemde, Çin’in tahmin edilen yüzde 2,3’ünden daha yüksek bir büyüme gerçekleşti.
Pandemi nedeniyle çalışma saatlerinin kısaltılmasına ve yatırımların azalmasına rağmen Vietnam’ın gayri safi yurtiçi hasılası büyüdü. Ülke baş döndürücü dijital dönüşümünü yansıtan toplam faktör verimliliğindeki büyümeye çok şey borçludur. Vietnam hükümeti, dijital dönüşümün modernleşme ve sanayileşme hedeflerine ulaşmanın anahtarı olduğunu uzun zamandır kabul ediyor.
2020 yılı boyunca kurulan 13.000 yeni şirket, Vietnam’ın gelişmekte olan dijital ekonomisindeki mevcut 45.000 işletmeye katıldı. 90 ekonominin analizine göre, Vietnam, Çin’den sonra dijital evrimi alanda ivmesi yüksek olan ülkelerden biridir…..
Vietnam’ın rejim muhafazakarlığı genellikle Batı karşıtlığıyla ilişkilendirildi. Ancak Çin’in Vietnam’ın münhasır ekonomik bölgesinde (MEB) HYSY-981 petrol sondaj kulesinin 2014 yılında konuşlandırılması, Vietnam’ın dış politikasında bir dönüm noktası oldu. Bu süreçten sonra Batı karşıtı politikalara son verdirildi. 2014’ten beri Vietnam, yavaş da olsa Çin’den uzaklaştı ve ABD’ye yaklaştı….
COVID-19 salgını Vietnam- ABD yakınlaşma eğilimini hızlandırdı. Salgın döneminde Pekin, Vietnam’ın MEB bölgesini daha fazla kontrol etmeye çalışırken tersine Washington Vietnam’ı ziyaret etmek için bir uçak gemisi gönderdi. Hanoi, Savunma Bakan Yardımcısı Nguyen Chi Vinh’in sözleriyle “kimin yakın arkadaşı olduğunu” gösterdi dedi.
Nisan 2020’de Vietnam, Çin dışındaki bölgesel tedarik zincirlerinin yeniden yapılandırılmasını tartışmak ve bu pazara aşırı bağımlılığı önlemek için Washington’un Hint-Pasifik’teki en yakın dostlarını içeren ABD liderliğindeki gayri resmi Quad gruplarıyla görüşmelere katıldı. Pandemi sırasında üst düzey Çinli elçiler de Vietnam dışındaki tüm ASEAN üyelerini ziyaret etti. Bu gezilerin amacı, Çin karşıtı koalisyonu önlemek ve onları Çin’in etki alanına çekmekti. Vietnam’ın Quad ile ilişkisi nedeniyle cezalandırmak istedi.
Vietnam, Çin’in Huawei’sini 5G ağlarının dışında tutan üç Asya ekonomisinden biri – diğer ikisi Japonya ve Tayvan. Vietnam, girişime sözlü olarak destek vermesine rağmen Çin’in “Tek Kuşak Bir Yolu” projesinde uzak durdu…
Vietnam, hızla dijitalleşen bir ekonomisiyle Komünist Parti’nin kuralına ve disiplinine bağlı pragmatist bir liderlikle Çin’e karşı bir güç olarak ortaya çıkmaya başladı.
NOT: Alexander L Vuving’in kaleme alınan makale, East Asia Form sitesinde yayınlanmıştır. Özüne bağlı kalarak kısaltılıp çevrildi.